AddThis Social Bookmark Button

Home Theater PC, vagyis HTPC. Mi is az a HTPC?

HTPC, azaz Home Theater Personal Computer. Magyarul talán házimozis személyi számítógépnek fordítanám, de elég suta fordítás, így inkább maradjunk az elterjedt HTPC mozaikszónál.

Lényege: egy általános célú eszközzel kiváltani a nappalinkban található szórakoztató elektronikai eszközök sokaságát, többek között a DVD-lejátszót/felvevőt, Zene lejátszót, rádiót, fényképalbumok sokaságát. Miért jobb a HTPC a különálló speciális eszközöknél? Röviden: mert önmagában alkalmas minden olyan feladat ellátására, amelyre esetleg külön speciális eszközt kellene beszereznünk, valamint sok olyan feladatra is, amelyre most sokan nem is gondolnak.

De nézzük egy kicsit részletesebben, példákon keresztül:

1.) Szeretnénk filmet nézni otthon: Miután az esti tv-műsor nem nyerte le tetszésünket, a műsoros DVD, Blu-ray mellett döntünk. Legegyszerűbb otthoni DVD-lejátszónkat csatlakoztatni a tv-nkhez (tv alatt itt most mindenféle megjelenítőt értek a LCD-től, a plazmán át a projektorig), és azon lejátszani a DVD-t. Egy jól beállított HTPC-n sem bonyolultabb a DVD lejátszása. Mégis akkor mi az előnye? A jobb minőségű DVD meghajtó, valamint a lejátszó programok extra funkciói (előzetesek átugrása, reklámok kihagyása).

1/a.) Ismerősünktől kaptunk egy a legutóbbi közös buliról készített DVD-t. Szeretnénk megnézni, de otthoni lejátszónkon nem indul el. Legvalószínűbb probléma, hogy lejátszónk nem kezeli valamelyik írható DVD formátumot (ezek: DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW). HTPC-nk DVD-írójával valószínű nem lesznek ilyen gondok, mivel több éve minden formátumot kezelnek a DVD-írók. Előny: minden DVD formátum kezelése.

1/b.) Amerikai ismerősünk elküldte a nyáron itthon készített videót DVD-n. DVD-lejátszónk az eltérő régiókód miatt nem fogja lejátszani a DVD-t. Ugyan pár alkalommal megváltoztathatjuk a régiókódot, de egy bizonyos számot elérve az utolsó beállítás marad érvényben. Ellenben HTPC-nkben lehetőségünk van szoftveresen is emulálni a megfelelő régiókódot. Előny: régiófüggetlenség.

1/c.) Barátunk kölcsönadott egy általa MKV kódolású filmet, azonban a mi MKV képes Blu-ray lejátszónkon nem indul el. Elképzelhető, hogy a mi lejátszónk azt a kódolást nem ismeri, és ez még egy firmware frissítéssel sem megoldható, de ugyanígy lehetséges, hogy DivX, XviD, esetleg más kódolást használt barátunk, amit a mi lejátszónk nem támogat. HTPC-nk esetében a megfelelő kodek telepítése után lejátszható a film. Előny: könnyen telepíthető a megfelelő kodek. De általában külön telepítés nélkül mindent lejátszanak.

2.) TV-t szeretnénk nézni, csak nem akkor, amikor az adott műsor megy, mert akkor más elfoglaltságunk van. Korábban erre volt megoldás a DVD felvevő. Az ilyen felvett műsorok nagy része egyszeri megtekintésnél többre nem érdemes, mert aktualitását veszti. Ezért merevlemezes háttértárral rendelkező DVD-felvevőt célszerű beszerezni, melynél csak azokat a műsorokat írjuk DVD-re, amelyeket ténylegesen szeretnénk megőrizni. HTPC előnye? Ár/érték aránya jobb lehet, a jobb DVD-író és a nagyobb merevlemez kapacitás miatt.

2/a.) Kedvenc sorozatunk/sportközvetítésünk/filmünk alatt csöngetnek/megzavarnak minket. Korábban a DVD felvevőnkön ilyenkor elindítottuk az azonnali felvételt, majd mikor újra TV elé kerültünk, visszapörgettük a szalagot és megnéztük a kihagyott részt. Ma lehetőségünk van a TimeShift használatára a megfelelő készülékeken (jellemzően a drágább készülékeknél, set-top boksz-oknál s természetesen csak a merevlemezes háttértárral rendelkezőknél). HTPC előnye: minden adott a TimeShift használatához.

2/b.) Műsorújság. Ma még néhányan megveszik a papírra nyomtatott műsorújságot, ami általában 1-2 hétre tartalmazza a műsort. Leszámítva, hogy a kézirat lezárása és a terjesztés megkezdése között is eltelhet pár nap, egy kéthetes műsorújságban a tv-adók műsorváltoztatási szokásait tekintve lehetnek egész komoly eltérések. Elterjedt azonban már a set-top box-os digitális műsorújságok, amivel minden esetben megtervezhető a műsor. A HTPC-s frontendek is támogatják az elektronikus műsorújságok használatát, melyek legismertebbje az EPG és az xmltv. Ezen elektronikus műsorújságok használatával mindig aktuális műsorújságunk lesz a tv-nk közelében.

3.) Hálózati adattár. Több számítógép, vagy TV készülék van otthon? A filmek, zenék, képek tárolása ezzel az eszközzel központilag megoldható. Nem lesz soha többet meg esetleg kétszer, háromszor egy zenei album. Feleslegesen nem fogja a helyet foglalni esetleg 3 PC-n. Emellett mindig tudjuk, hogy hol keressük!

Konklúzió:
 A nappalinkban az összes felesleges eszközt felvált egyetlen: a HTPC. Nem lesz a TV mögött kábelrengeteg, amik lejátszóról felvevőre, és TV készülékre vándorolnak. A HTPC egy burkolatban mindent megtestesít, ami a szórakozáshoz elengedhetetlen!