AddThis Social Bookmark Button
Nyomtatás

OpenELEC - Telepítés, beállítás

Írta: Varga Csaba.

Több olyan HTPC-re készített Linux alapú operációs rendszer van, aminek alapjául a méltán népszerű XBMC nevű média center program szolgál. Sajnos ezek a legtöbbször csak a hozzáértők számára kínálnak alternatívát, hiszen a Linux parancssoron keresztüli beállítása nem egyszerű feladat.

Az OpenELEC, azaz az Open Embedded Linux Entertainment Center viszont azért készült, hogy a kevésbé hozzáértő emberek is mellőzhessék a Windows használatát, és egy olyan előre felépített OS-t kapjanak, ami egyszerűbb beállítást/konfigurálást tesz lehetővé.

Természetesen az OpenELEC (továbbiakban OE) telepítéséhez és beállításához is kell némi alapismeret, de korántsem olyan bonyolult mint a többi, hasonló célra készített OS.

Az OE személyében egy nagyon kis rendszerigényű (Rapsberry Pi-n is használható) és méretű operációs rendszert kapunk, ami a "klasszikus" HTPC feladatok ellátására készült, vagyis elsősorban médialejátszásra. A vezérlése egy olcsóbb MédiaCenter távirányítóval is megoldható, tehát sem billentyűzet, sem egér nem szükséges hozzá.

De ne húzzuk tovább az időt, lássuk először a telepítést...

Előkészületek

Az OpenELEC több platformra is elérhető, töltsük le gépünknek a megfelelő változatot:

openelec_logoLetöltés

Az OE telepítése, akár a kipróbálást, akár a normál használatot illetően (legalább) két pendrive-ot igényel.

Készítenünk kell egy telepítő pendrive-ot, majd erről telepíthetjük az OS-t egy másik, rendszerlemezként használt meghajtóra (ami lehet pendrive, HDD, vagy SSD is természetesen).

De mielőtt valaki belevágna, érdemes két fontos dolgot megemlíteni:

1, Az OpenELEC nem ismer partíciókat!! Csak és kizárólag olyan meghajtóra (pendrive, HDD, SSD) telepítsük ahol nincsenek adataink, sem más operációs rendszer. Mert az egész lemezt formázza!

2, Az OpenELEC telepítője eltér a Windows-os, de még a Linux-os telepítőtől is, ezért fokozott odafigyelést kíván amikor a rendszerlemezt kiválasztjuk. Csak olyan vágjon bele a telepítésébe aki tudja, hogy milyen hardverek vannak a PC-jében, mert ha valaki rossz lemezt választ ki a telepítés során, az adatai elveszhetnek!

Ha letöltöttük a megfelelő változatot, csomagoljuk ki egy tetszőleges helyre, és csatlakoztassuk azt a pendrive-ot amire a telepítőt szeretnék elkészíteni. Ennek a pendrive-nak legalább 256 MB-osnak kell lennie, ugyanis néhány verzió mérete túllépheti a 128 MB-os "korlátot".

Legfrissebb hírek

Utolsó fórum hozzászólások