AddThis Social Bookmark Button
Nyomtatás

XBMC 11 - XBMCbuntu telepítés, beállítás

Írta: Varga Csaba.

 

XBMCubuntu

 

Az eredeti Xbox, a benne lévő NVIDIA GPU, a 8-10GB merevlemez és az egyéni Pentium III processzor volt az egyik legfejlettebb PC a maga idejében - amit egy TV-hez lehet csatlakoztatni. Amit a Microsoft nem vette észre akkoriban az az, hogy ha ez a gép lelkes programozók/hackerek kezébe kerül, csak idő kérdése, és elkezdenek többet kihozni belőle mint a Halo. Ugorjunk 2003-as évre, amikor az Xbox Media Center megszületett. Manapság, ez már egyszerűen csak XBMC, mert más gépeken is fut, nem csak Xbox-on. Röviden, az XBMC egy nyílt forráskódú szoftver, ami lehetővé tesz számtalan média-streaming képességet több féle eszközön (normál PC, AppleTV..). Ebben a segédletben, megmutatjuk, hogyan kell feltelepíteni egyszerűen az XBMC-t, XBMCbuntu-t. A továbbiakban elolvashatod a teljes telepítési segédletet.

Az első lépések

Először is beszéljünk egy kicsit arról, hogy pontosan mi is az az XBMC, és mit csinál. Az XBMC önmagában nem egy operációs rendszer. Az XBMC egy média kezelő alkalmazás, amelynek alapértelmezett beállításai, funkciói plugin vagy kiegészítő segítségével bővíthető. "Mit tud XBMC csinálni?" Nos, a válasz legegyszerűbb formája, hogy filmeket, zenéket és képeket tud lejátszani/megjeleníteni, a televíziónkon. Persze a médiakezelésre rengeteg hasonló platform létezik.

Miközben az XBMC elvégzi az elsődleges feladatát, a média tartalmak megjelenítését a tv-n, valójában ennél sokkal többre képes. Az XBMC fogadja az AirPlay tartalmat, támogatja az UPnP-t, lehetővé teszi a tévé adások vételét, megnézheti az időjárás előrejelzéseket, híreket olvashat, és játszhatsz az összes NES ROM játékkal, ami fellelhető. Böngészhetünk minden elérhető extra program között a bővítmény böngésző segítségével. Telepíthető facebook, youtube, picasa, és rengeteg egyéb kiegészítő. Mivel nem tudunk mindent bemutatni, hogy az XBMC valójában mire is képes, csak azt tudjuk javasolni, hogy telepítsd fel a saját gépedre, még ha csak annyira is, hogy a dalszöveg plugin installálásával létrehozz egy karaoke boxot.

Tehát akkor vágjunk is bele

XBMC létrehozásához és működtetéséhez XBMCbuntu-t fogunk használni. Ez egy előre telepített Ubuntu, aminek az XBMC az alapértelmezett grafikus felülete. Ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy életre keltsd, és futtasd az XBMC-t. Jobb kapásból egy kifejezetten erre a célra létrehozott gépre telepíteni az XBMCbuntut. Használható virtuális gépen is, de ne feledd, több mint valószínű, hogy csatlakoztatnod kell majd legalább egy TV-hez. Persze, a legtöbb laptopon már van HDMI, amely nagyon jól tud jönni, akár azon is tesztelheted. Annál is inkább, mert telepíthető x86, és x64-es konfigurációkra egyaránt.

Az alapvető rendszerkövetelmények a következők:

  • Egy kétmagos processzor (legalább két magra van szükség, hogy dekódolni tudjuk a  H.264 videót, 1080p-ben).
  • Egy Nvidia, ATI, vagy Intel GPU (ez jól jön a hardveres gyorsításnál).
  • Legalább 1GB memória. De mint általában, ez minél több, annál jobb.

Megvan minden? Remek. Jöhet a következő lépcsőfok:

Töltsd le az xbmc.org oldalról a legfrissebb ISO képfájlt. Írd ki egy CD-re, vagy készíts egy boot pendrive-ot, például az unetbooting szoftverrel. Indítsd újra a gépet, és bootolj az újonnan készített médiáról. Pát pillanat múlva meg kell jelennie az első képnek a nyílt forráskódú média-streaming úton:

XBMCbooting

Legfrissebb hírek

Utolsó fórum hozzászólások