AddThis Social Bookmark Button
Nyomtatás

XBMC 11 - XBMCbuntu telepítés, beállítás

Írta: Varga Csaba.

 

XBMCubuntu

 

Az eredeti Xbox, a benne lévő NVIDIA GPU, a 8-10GB merevlemez és az egyéni Pentium III processzor volt az egyik legfejlettebb PC a maga idejében - amit egy TV-hez lehet csatlakoztatni. Amit a Microsoft nem vette észre akkoriban az az, hogy ha ez a gép lelkes programozók/hackerek kezébe kerül, csak idő kérdése, és elkezdenek többet kihozni belőle mint a Halo. Ugorjunk 2003-as évre, amikor az Xbox Media Center megszületett. Manapság, ez már egyszerűen csak XBMC, mert más gépeken is fut, nem csak Xbox-on. Röviden, az XBMC egy nyílt forráskódú szoftver, ami lehetővé tesz számtalan média-streaming képességet több féle eszközön (normál PC, AppleTV..). Ebben a segédletben, megmutatjuk, hogyan kell feltelepíteni egyszerűen az XBMC-t, XBMCbuntu-t. A továbbiakban elolvashatod a teljes telepítési segédletet.

Az első lépések

Először is beszéljünk egy kicsit arról, hogy pontosan mi is az az XBMC, és mit csinál. Az XBMC önmagában nem egy operációs rendszer. Az XBMC egy média kezelő alkalmazás, amelynek alapértelmezett beállításai, funkciói plugin vagy kiegészítő segítségével bővíthető. "Mit tud XBMC csinálni?" Nos, a válasz legegyszerűbb formája, hogy filmeket, zenéket és képeket tud lejátszani/megjeleníteni, a televíziónkon. Persze a médiakezelésre rengeteg hasonló platform létezik.

Miközben az XBMC elvégzi az elsődleges feladatát, a média tartalmak megjelenítését a tv-n, valójában ennél sokkal többre képes. Az XBMC fogadja az AirPlay tartalmat, támogatja az UPnP-t, lehetővé teszi a tévé adások vételét, megnézheti az időjárás előrejelzéseket, híreket olvashat, és játszhatsz az összes NES ROM játékkal, ami fellelhető. Böngészhetünk minden elérhető extra program között a bővítmény böngésző segítségével. Telepíthető facebook, youtube, picasa, és rengeteg egyéb kiegészítő. Mivel nem tudunk mindent bemutatni, hogy az XBMC valójában mire is képes, csak azt tudjuk javasolni, hogy telepítsd fel a saját gépedre, még ha csak annyira is, hogy a dalszöveg plugin installálásával létrehozz egy karaoke boxot.

Tehát akkor vágjunk is bele

XBMC létrehozásához és működtetéséhez XBMCbuntu-t fogunk használni. Ez egy előre telepített Ubuntu, aminek az XBMC az alapértelmezett grafikus felülete. Ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy életre keltsd, és futtasd az XBMC-t. Jobb kapásból egy kifejezetten erre a célra létrehozott gépre telepíteni az XBMCbuntut. Használható virtuális gépen is, de ne feledd, több mint valószínű, hogy csatlakoztatnod kell majd legalább egy TV-hez. Persze, a legtöbb laptopon már van HDMI, amely nagyon jól tud jönni, akár azon is tesztelheted. Annál is inkább, mert telepíthető x86, és x64-es konfigurációkra egyaránt.

Az alapvető rendszerkövetelmények a következők:

  • Egy kétmagos processzor (legalább két magra van szükség, hogy dekódolni tudjuk a  H.264 videót, 1080p-ben).
  • Egy Nvidia, ATI, vagy Intel GPU (ez jól jön a hardveres gyorsításnál).
  • Legalább 1GB memória. De mint általában, ez minél több, annál jobb.

Megvan minden? Remek. Jöhet a következő lépcsőfok:

Töltsd le az xbmc.org oldalról a legfrissebb ISO képfájlt. Írd ki egy CD-re, vagy készíts egy boot pendrive-ot, például az unetbooting szoftverrel. Indítsd újra a gépet, és bootolj az újonnan készített médiáról. Pát pillanat múlva meg kell jelennie az első képnek a nyílt forráskódú média-streaming úton:

XBMCbooting


Az előző részben megismerkedtünk az elvekkel, és a telepítés első lépéseivel. Akkor most folytassuk is ahol abbahagytuk.

A rendszer bootolása után pár másodperc múlva meg is jelenik az első ablak, amiben az "Install Ubuntu" választási lehetőségre kattintsunk.A következő ablakban a telepítő felkínálja a legoptimálisabb beállítást. Pipáld ki a "frissítések letöltése a telepítés alatt" opciót, és kattints a tovább gombra.

A következőben a telepítő rákérdez, hogy milyen installálást szeretnénk végrehajtani. Itt jelöljük ki az "Erase disk and install Ubuntu"  lehetőséget, és kattintsunk a folytatás gombra. Ezzel az egész tárhelyet használni fogja az XBMC.

A telepítő ez után megmutatja, hogy melyik lemezre fogjuk telepíteni a rendszert, és összegzi a bekért adatokat. Ha minden rendben van, akkor kattintsunk az "install now" gombra.

Miután kiadtuk a végső utasítást, a telepítő el kelzd dolgozni. Ezt a folyamatot az ablak alján egy folyamat jelzőn kísérhetjük figyelemmel. A folyamat közben fel fog tenni még nekünk néhány személyes beállításra vonatkozó kérdést.

Az első kérdés az időzónára vonatkozik. Jelöld ki a megfelelőt, és kattints a folytatásra.

A következő lépésben meg kell adnunk a billentyűzet kiosztást. Válaszd ki a megfelelőt, és kattints a folytatásra.

Ez után bekéri a gép és a tulajdonos adatait. Első mezőbe írd be a nevedet. A második sorban írd át a számítógép nevét, arra ügyelve, hogy egyedi legyen. Ez lesz a számítógép hálózati azonosítója is. Ez után tetszőlegesen válasszunk felhasználónevet és jelszót. Majd kattintsunk a folytatásra.

Miután az összes kérdést megválaszoltuk, és az összes adatot kitöltöttük,  dőljünk hátra, és várjuk meg a telepítés végét.

A telepítés végeztével újra kell indítanunk a rendszert. Kattints az "újraindítás most" gombra.

Ha a következő képet látod, akkor csak nyomd meg az enter gombot, miután eltávolítottad a telepítő lemezt, vagy pendrive-ot.

A telepítés ezzel elkészült. Az újraindítás után elindul a frissen telepített HTPC, XBMC Eden rendszerrel. A következő részekben megismerkedünk a file kezeléssel, és a gép rejtett tartalékaival.


Sikerült feltelepítenünk az XBMC-t. Akkor most hogyan tovább? Másoljuk fel kedvenc filmjeinket, sorozatainkat, és zenéinket!

A legalapvetőbb szoftver amivel mindent fel tudunk másolni, az egy SFTP kliens, például a FileZilla nevű alkalmazás. Ezt telepítsük fel egy PC-re, és csatlakozzunk az XBMC-hez. Ahhoz, hogy csatlakozni tudjuk, elsőként tudnunk kell, az IP címét a HTPC-nek. Ezt a következő menüben tudjuk kideríteni. Ha még nem állítottuk át a nyelvezetet magyarra, akkor a "System" menü "System info" almenüben. Ha már megvolt a magyarosítás akkor a "Rendszer" menü, "Rendszer infó" almenüben.

System Info


Most fel kell építened a kapcsolatot az XBMC-vel. A képen látható módon be kell írni a hitelesítő adatokat, amiket az XBMC-ben a telepítésnél megadtunk. kezdve azzal, hogy a "Host" lesz az IP, a többi értelem szerű, a "Port" pedig "22".

FileZilla

Miután sikerült a bejelentkezés, navigáljunk el a jobb ablakban oda, ahova a tartalmakat szeretnénk másolni, és csak "fogjuk meg, és dobjuk át" a mappába.

Copy File

Miután a gépek végeztek a másolással, a HTPC-n már el is érhető a zene. Gyerünk, próbáljuk is ki! Navigáljunk el a "Zene", vagy "Music" menüponthoz.

Music

Amint megnyitjuk, válasszuk ki a fájl módot. Ekkor elénk tárulnak a mappák amibe a zenéket másoltuk, bennük pedig a zene fájlok.

XBMC Musiclist

Egy entert ütve a zene megszólal. :)

XBMC music playing

Nézzük meg, hogy hogyan kell feltelepíteni egy kiegészítőt. Ezekre szükségünk lesz, így tudjuk kibővíteni a HTPC-nk funkcióinak tárát. Például, jelen esetben adjuk hozzá próbaként az Engadget kiegészítőjét. Először is navigáljunk ez a főképernyőn a "Videók" menüpontig. Válaszd ki az almenüben a kiegészítőket, és nyomj rajta egy entert. Ez után menjünk a "Több beszerzése..." lehetőségre, és válasszuk ki például az Engadget kiegészítőt, és nyomj rajta egy entert.

XBMC Engadget

Az enter lenyomása után egy új ablak ugrik fel, ahol a kiegészítő adatai láthatók. Kattintsunk az Telepítés lehetőségre.

XBMC plugin install

Pár másodperccel a telepítés után megjelenik az "Engedélyezve" felirat a modul mellett. Ezzel a telepítés kész. Lépjünk vissza a telepített kiegészítők listájára, ahol már látható a "The Engadget Show" kiegészítő.

XBMC Engadget Show

Most már tudod nézni az Engadget show összes részét online.

XBMC The Engadget show

 

Legfrissebb hírek

Utolsó fórum hozzászólások